Tuesday, July 19, 2011

SeNsitiVIty Cries OuT LOuD > meseJ daRI UtaRA TanahAir KIta

UMMi dah 2 hari ngadap kejer2 sekOlah. Makin seksi rasa mata... kePala pown makin bLues ngan mcm2 perkara dok bayang nak buat biLa semuanya dah over... Kak Ngah lak muncul ngan ideanya nak kOPAK PokeT di ICt ...sughuh lak UMMi ni bawak semer kula-an2 dari kpG ! Aduh adUh waduH! Anak berTUAH sowang nii mmg sebiJik tughun peghangei UMMi... Kuat usaha, kuat peghabeih! hahahaha... pastu? " Kak Ngaaaah..." hahahaha... dia lak sahut, " UMmmmiiiii...." nak kata pa... oghang puteih awei lagi dah tinggaLkan kata2 peringatannya, " What goEs aRouND... Mmg berpotensi cOmes ArOund woung woung...woung, jugak laaaa"...

UMMi nak reLakskan minda jap! Buat kejer2 serius ni tak leih lama2 dah uMMi sekarang. sEmenjak dua Menjak UMMidah nak cecah 50 ni, banyaK lak ghagamnya! UMMi suker itu. UMMi teghingin ini... UMMi mau jugak hak di sana.. UMMi tak leh nak NoLak hak di situ ! Huih! Beghuk gak ler peghangei UMMi laa nii yer? Nak kater tu-wer tak lak sedang maner... tapi ghagamnyer ngaLahkan oghang tekughoung lam sangkaR dak jengouk2 duni-yer ! Haiiiii.. ngeLuh jugak UMMi sekaLi sekaLa tuuu...

Si Kak Long lak KonCo kat LOnDOn? Si sepasei lagiii... maner lah UMMi nak ngogheik rm wat tambang jauh melangit tuuu... aaaah! udah2 ler tu Kak Long hoi! Hnag nnikah jer laaa biar UMMi ni dapek nimang cucu! Haaaa! ... UMMi buat haL lagiii... Kan UMMi dah kater, UMMi dah banyak beghubah? Nak seghonouk ajer! U-der kat Mu'tah tu lak dok," UmMiiii...UMmiii...UMmiiii" Heee...neik ghimeih hati peghout uMMi... Lamer2 uMMi pown terbabas lah," Hang balIk lah, Uder! " FuLamaaak... hgpa nak tau dak apa jadi kat dia? Jatuh tangga laaaa... Haaa...haks! Haks! Haks!... dok benghangan bak neik flight terghbang jaoh nun! Hih... beghani2 sangat eih budak2 laaa niii...

AbduL Rahman selalu on9 ngan UMMi atau Akasyah tapi akasyah ni dok kna sindiaQ jeerrr ngan abang  dia tuu... " GeMuks.. GemUks "  Neik maLu tersipu2 laa berTUAh bongsU uMmi niii.. laa niii sampei tak mau makan nasik lak.. Punya laa kughuihkan badan! Gggrrrr....Abd Rahman mintak semua dalm famIly kita doaKan dia mudah menghafal al quran... dah muLa daaah. tempuh bersantai2 dah belalu.... Dia pown dok sebut2 yg dia dah nak mula menghafaL... MoLeK Lah kita bantu2 bagi fikiranya tenang! UUooooi!

InfO utk ank2 uMMi dah pmbaca2 yg sukakan iLmu :


Air!

by Benda-Benda Pelik(I-F) on Tuesday, July 19, 2011 at 12:30pm
Adakah anda berfikir bahawa hanya manusia saja yang boleh menunjukan perasaan? Korang tahu tak sebenarnya air juga mempunyai perasaan.jawapannya, ia air mempunyai perasaan dimana Dr Masaru Emoto dari Jepun telah meneliti selok belok tentang air.Ini adalah bentuk molekul Kristal Air Zam Zam, rangkaian heksagonalnya sangat indah, cemerlang berkilau dan penuh warna berkilau ketika dibacakan ayat suci.Dengan menggunakan mikroskop canggih dengan kemampuan photografi yang power. Doktor ini telah menemukan bagaimana perasaan air ketika sebelum membaca doa dan setelah membaca doa.

Sebelum dibacakan doa, ekspresi air kelihatan kontras, seperti air yang tercemar dan apabila dibacakan doa bentuknya akan menjadi sangat indah bagaikan kepingan salji yang sedang jatuh, dan ia kelihatan sedang menyukai sesuatu yang telah kita ucapkan, iaitu doa kita.Gambar molekul air sebelum dan selepas dibacakan doa

Oleh itu, kita telah disarankan supaya membaca doa sebelum meminum air. Kerana denga begitu ekspresi air akan berubah menjadi indah dan pastinya makan lebih membaka kebaikan kepada kita yang meminumnya.Ketika dibacakan doaketika dibacakan Ayat suciKetika dimainkan music symphony Mozard, Kristal muncul berbentuk bungaApabila dimainkan music metal...molekul tersebut pecahSaat disebutkan 'war' kepada kristal air ( sebelah kiri), maka bentuk kristal 'peace' (kanan) pecah.Setelah itu ditunjukkan pula kata " Malaikat": terbentuk rantai dengan kristal hexagonal yang indah ( gambar kiri ) dan apabila ditunjukan kata " Syaitan"' kristal terbentuk buruk dengan bebola api ditengah ( gambar kanan ).

Subhanallah....
Kalau anda sakit perut cuba anda bacakan ayat suci dan dengan niat minum...insyallah kesakitan perut tersebut akan berkurangan
Share

SEbab ank2 uMMi mg terkenaL rajin sgt mmbaca, UMMi tambah lagi inFo berikutnya. SeLamat menjegiLkan mata anDA ! hahahaha...


Bruce lee pernah ditewaskan oleh mahaguru silat gayong ? ~skype~

by Benda-Benda Pelik(I-F) on Monday, July 18, 2011 at 9:53pm
Bruce Lee merupakan lagenda dalam dunia seni beladiri. Kalau tak kerana jasa2 Bruce Lee, orang putih tak reti nak berkungfu. Boleh dikatakan, Bruce Lee adalah orang yang memperkenalkan kung fu di Hollywood.Pada zaman kegemilangannya, Bruce Lee masih muda. Umur awal 30 tahun.
Beliau belajar daripada semua orang dan sanggup mengajar kepada semua orang. Ini adalah revolusi pada masa itu kerana kesemua mahaguru kungfu hanya mengajar ilmu kungfu kepada orang Cina sahaja, tidak kepada bangsa asing terutama orang2 putih.Bruce Lee ni mencipta sistem tempur bernama Jeet Kun Do, yang mana adalah falsafah beladiri yang bebas menggunakan apa sahaja teknik. Just take whatever useful & good to you. Kira macam kungfu rojak leer. janji boleh menang.
Dalam keghairahan inilah, Bruce Lee mencabar mana2 sahaja mahaguru yang hebat2 pada masa itu untuk test power. Bruce Lee memang hebat.. beg pasir boleh pecah sekali sepak sahaja. I dah try sepak tapi tak bergerak pun.Bruce Lee suka cabar orang lain yang hebat2.Antaranya ialah Mahaguru Silat gayong malaysia, Dato Meor Abd. Rahman
Pada tahun 1973, Mahaguru Dato' Meor Abdul Rahman telah keluar negara untuk melawat saudaranya yang menetap di England. Pemergian beliau ditemani oleh Dato' Syed Ahmad Jamalullail, seorang saudaranya. Dalam perjalanan pulang ke tanahair, pesawat yang mereka naiki telah singgah sebentar di lapangan terbang di Hong Kong. Ketika menunggu penerbangan berikutnya, beliau telah disapa oleh Bruce Lee, pakar Kung Fu dan seni beladiri Jeet Kune Do. Bruce Lee telah mendapat tahu bahawa Mahaguru Silat Seni Gayong, Meor Abdul Rahman telah berada di Hong Kong.
Setelah memperkenalkan dirinya sebagai Bruce Lee, si Raja Kung Fu, Bruce Lee telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman agar bertarung dengannya. Beliau ingin melihat sejauh mana hebatnya seni mempertahankan diri milik orang Melayu yang dinamakan silat itu. Bruce Lee dengan angkuhnya berkata jika Meor Abdul Rahman menang dalam pertarungan itu, silat Meor Abdul Rahman adalah yang terbaik, TETAPI jika Bruce Lee pula yang memenangi perlawanan itu, Seni Jeet Kune Do ciptaannya adalah yang terbaik di dunia. Kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman rupa-rupanya telah sampai ke pengetahuan Bruce Lee.
Sebelum daripada itu, pada tahun 1972, serombongan pakar-pakar Kung Fu Hong Kong telah datang ke Malaysia untuk mencari tokoh-tokoh seni beladiri yang dapat bertarung dengan Bruce Lee. Rombongan pakar Kung Fu ini telah berjumpa dengan Dato' Meor Abdul Rahman di Taiping. Dalam pertemuan tersebut, mereka telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman untuk menunjukkan kebolehan beliau. Dato' Meor Abdul Rahman telah menangkap serta mengunci kesemua enam orang ahli-ahli Kung Fu tersebut. Kemudian, Dato' Meor telah menyuruh ahli-ahli Kung Fu tersebut bertemu dengan murid kanannya pula iaitu Cikgu Ahmad bin Lazim.
Memandangkan Bruce Lee masih muda dan mentah, Dato' Meor Abdul Rahman telah menasihati Bruce Lee agar melupakan sahaja niatnya hendak mencuba beliau. Namun, Bruce Lee tetap berdegil juga. Oleh kerana Bruce Lee terus mendesak, maka Dato' Meor Abdul Rahman akhirnya menyahut juga cabaran daripada Bruce Lee tersebut. Untuk mengelakkan keadaan daripada menjadi gempar, Bruce Lee dan Dato' Meor Abdul Rahman dengan ditemani oleh beberapa orang menuju masuk ke dalam bilik tetamu di lapangan terbang tersebut.
Sebaik sahaja melihat Dato' Meor Abdul Rahman telah bersedia, Bruce Lee pun dengan kepantasan serangan kakinya pun mula mengasak. Setelah beberapa serangan berjaya dielak, akhirnya Dato' Meor Abdul Rahman tiada pilihan lain melainkan bertindak balas dengan melepaskan satu pukulan tangan(Kipas Senandung) yang tepat mengenai rusuk Bruce Lee. Pukulan tangan Dato' Meor Abdul Rahman yang nyata berbisa telah menyebabkan Bruce Lee jatuh tersungkur dan menggelupur kesakitan. Kerana belas kasihan ke atas Bruce Lee, Dato' Meor Abdul Rahman pun menawarkan bisa pukulannya ke atas Bruce Lee menggunakan air yang didoakan dan disapu ke kawasan sakit tersebut.
Setelah Bruce Lee pulih daripada kesan pukulan Dato' Meor Abdul Rahman tersebut, akhirnya Bruce Lee dengan rendah diri, mengakui kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman dan ilmu silat yang dimilikinya. Tidak lama selepas peristiwa pertarungan Bruce Lee dengan Dato' Meor Abdul Rahman ini, Bruce Lee dilaporkan telah meninggal dunia di Hong Kong akibat penyakit misteri.(Menurut Daniel Inosanto, murid kanan Bruce Lee, di hari-hari terakhir Bruce Lee sebelum beliau ditemui mati, Bruce Lee giat mengkaji tentang Seni Silat Melayu. Kini tugas Bruce Lee disambung oleh Daniel Inosanto, sebagai satu-satunya pewaris JKD yang ditauliahkan oleh Bruce Lee. Daniel Inosanto telah memasukkan Silat sebagai sebahagian daripada mata pelajaran Jeet Kune Do nya).
No comments:

Post a Comment